Stretnite nás

SIAF MLD
Všetky podujatia
25. novembra 2019

Ingrediencie

  • 1 celé kurča,
  • kuracie chrbty alebo trupy,
  • 2 väčšie cibule,
  • 200 g zázvoru,
  • 1- 1,5 PL soli,
  • 1-1,5 PL trstinového cukru,
  • 2-3 PL rybacej omáčky,
  • 6-8 ks badiánu,
  • 2 ks celej škorice,
  • 6-8 ks klinčekov,
  • 1-2 tobolky kardamonu (príp.1 PL kardamonových semiačok),
  • 1 PL feniklu,
  • 1 PL guličiek koriandra,
  • ½ balenia ryžových rezancov Pho Kho,
  • jarná cibuľka,
  • ½ červenej cibule,
  • asi 2 cm zázvoru,
  • 1 ks kuracie prsia,
  • za hrsť klíčkov mungo,
  • ½ citrónu alebo limetky,
  • čerstvé čili(podľa chuti),
  • čerstvý koriander, mexický koriander, perilla, thajská bazalka,
  • soľ, čierne korenie

Postup

Z kurčaťa odrežeme prsia a odložíme. Kurča a kosti vložíme do veľkého hrnca (min. 7 litrov), zalejeme studenou vodou a na miernom plameni privedieme do varu. Zázvor prekrojíme pozdĺžne, cibule prekrojíme na polovice a na alobale dáme zapiecť do rúry pod gril na vysoký ohrev, aby sa trochu pripiekli (môžeme ich len opiecť nad horákom). Potom ich pridáme do hrnca a na miernom plameni necháme odkryté pomaly bublať, aby sa vývar nezamútil. Nemiešame! Po celý čas zbierame penu z hladiny.

Na suchej panvici opražíme koreniny: badián, škoricu, kardamon, fenikel, koriander a klinčeky, aby tiež dostali zaúdenú chuť a vôňu. Koreniny zabalíme do plátna alebo vrecúška a pridáme do vývaru. Pridáme soľ, cukor a rybaciu omáčku a dochutíme podľa množstva vývaru. Varíme aspoň 2  hodiny, čím dlhšie – tým lepšie. Vývar na záver scedíme, kurča oberieme, mäso môžeme druhotne spracovať (napr. na čínu) alebo podávať v polievke. Precedený vývar odložíme do chladu, keď vychladne, pozbierame z neho nazbieraný tuk.

Servírovanie

Kuracie prsia nakrájame na tenké rezančeky, osolíme a okoreníme. Vložíme do trošky vriaceho vývaru a za stáleho miešania necháme znova zovrieť. Vyberieme a preložíme do vyhriatej misky. Medzitým namočené rezance vložíme do vriacej osolenej vody a necháme asi tri minúty povariť, scedíme a prepláchneme vodou, aby sa nelepili. Nakrájanú cibuľku, červenú cibuľu, zázvor a klíčky vložíme do misky. Pridáme rezance a zalejeme vriacim vývarom (asi ½ litra). Pridáme štipku korenia a môžeme servírovať. Do hotovej polievky natrháme čerstvé bylinky, najmä koriander. Pred konzumáciou vyžmýkame do polievky asi štvrtinu citróna alebo limetky. Podľa chuti pridáme nakrájané čerstvé čili.

 

Aktuality