1. apríla 2021

Ľahký, rýchly a svieži. Aj taký môže byť obed. Najmä v teplých letných mesiacoch, ale kľudne aj po celý rok. Jednoducho vždy, keď máte chuť na zdravé jedlo, ktoré vás zasýti, ale nezaťaží. Stavte na šalát z rukoly, je to ideálna príloha ku kuraciemu mäsu.

Rukola. Čo ste o nej nevedeli?

Rukola je starodávna listová zelenina, ktorá sa začala pestovať približne v 6. storočí. Pre svoje liečivé vlastnosti bola hojne využívaná v celej našej histórii. Jej popularita síce začala v 19. a 20. storočí jemne klesať, no teraz sa opäť vracia na výslnie modernej gastronómie ako jedna z najzdravších potravín. Rukola je obľúbená najmä v talianskej, anglickej a nemeckej kuchyni. Má príjemnú korenistú chuť a pýši sa množstvom výživových hodnôt. Poďme sa na ne pozrieť bližšie:

Benefity:

  • Rukola prečisťuje organizmus a podporuje chuť k jedlu.
  • Má pozitívny vplyv na čistotu krvi a pečene.
  • Obsahuje luteín a betakarotén, vitamín A, B, C, E a K.
  • Rukola tiež obsahuje draslík, vápnik, fosfor, horčík, sodík, železo, zinok, mangán, selén, meď, omega 3 a omega 6 kyseliny.

Pripravte si šalát z rukoly, ktorý vás príjemne prekvapí svojou jednoduchosťou. Nechajte sa inšpirovať a vyskúšajte náš chutný a rýchly recept na prílohu ku kuraciemu mäsu.

Šalát z rukoly s parmezánom, citrónom a olivovým olejom

Čas prípravy: 5-10 minút

Potrebné ingrediencie:

  • 1 balenie rukoly
  • 1 ks citróna
  • 1 PL olivového oleja
  • čierne korenie
  • parmezán

Postup prípravy:

  1. Rukola by sa mala najskôr dôkladne premyť pod tečúcou vodou.
  2. Premytú rukolu môžeme následne naservírovať do hlbokej misky.
  3. Potom rukolu pokvapkáme olivovým olejom. Je len na našej chuti, či rukolový šalát pokvapkáme pár kvapkami oleja alebo zalejeme polievkovou lyžicou.
  4. Na rukolový šalát vytlačíme šťavu z jedného citróna, posypeme čiernym korením, nastrúhame parmezán (podľa chuti) a šalát dôkladne premiešame.
  5. Rukolový šalát á la ľahká a svieža príloha ku kuraciemu mäsu je pripravená!

Tipy, ako na rukolu:

  1. Rukola by mala mať zelené lístky, ktoré nie sú zvädnuté alebo sfarbené.
  2. Rukolu skladujte neumytú, suchú, zabalenú vo vlhkej papierovej utierke v chladničke. Rukola má tendenciu rýchlo podliehať skaze, preto by ste ju mali skonzumovať čo najrýchlejšie, ideálne v priebehu niekoľkých dní.
  3. Rukola sa môže konzumovať v surovom i tepelne upravenom stave. Môžete ju nasekať a použiť namiesto byliniek, pridať do zeleninového šalátu, na cestoviny, pizzu, uvariť si z nej polievku či pripraviť chutné pesto.

Zdieľajte s vašimi známymi