1. apríla 2021

Chcete si pripraviť ľahké, rýchle a zdravé jedlo? Stavte na bulgur! Nenechajte sa zmiasť jeho podobnosťou s kuskusom, to by vám na Strednom východe, kde má bulgur tradíciu už odpradávna, neodpustili. Príloha plná vlákniny a minerálov sa výborne hodí k šťavnatému kuraciemu mäsu. Nechajte sa ním očariť.

Bulgur. Čím vás prekvapí?

Bulgur je známy najmä v Stredomorí, v Turecku, v afrických krajinách či na Strednom východe. V našich končinách je však táto obilnina pre mnohých veľkou neznámou. Bulgur je v podstate predvarená nalámaná celozrnná pšenica. Obsahuje množstvo zdraviu prospešných látok a je tiež bohatým zdrojom vlákniny. Má veľmi nízky obsah tuku, preto je častou súčasťou diétnych jedálničkov. Bulgur dokázateľne podporuje trávenie, rýchlosť nášho metabolizmu, pravidelné vyprázdňovanie a detoxikuje hrubé črevo. Zároveň znižuje hlad a chuť na sladké, pretože normalizuje hladinu cukru.

Benefity:

  • Vynikajúci zdroj vitamínu K, A, C a kyseliny listovej.
  • Dobrý zdroj taktiež mangánu, horčíka, železa a vitamínu B2.
  • Vitamín K je dôležitý pre udržanie zdravia kostí.

Bulgur si môžete pripraviť na sladko i na slano. Ak si zvolíte druhý variant, vykúzlite si dokonalú prílohu napríklad aj ku kuraciemu mäsu. Dajte zelenú nášmu „zelenému receptu” na bulgur:

Špenátový bulgur

Čas prípravy: 15 minút

Potrebné ingrediencie:

  • 200g bulguru
  • 175g mrazeného hrášku
  • 6 lyžíc cesnakového oleja
  • šťava z 1 citróna
  • soľ
  • čierne korenie
  • hrsť čerstvých byliniek (mäta, petržlen, pažítka)
  • 4-5 hrstí baby špenátu

Postup prípravy

  1. Najskôr si uvaríme bulgur. Vložíme ho do hrnca s vodou v pomere 1:2, osolíme a necháme ho variť približne 15 minút.
  2. Na posledné 3 minúty pred koncom varenia vložíme do hrnca hrášok.
  3. Kým sa nám bulgur varí, pripravíme si dresing: Olej vyšľaháme so šťavou z citróna, pridáme soľ, čierne korenie a nahrubo nasekané bylinky.
  4. Po uplynutí času uvarený bulgur scedíme.
  5. Hotový bulgur naservírujeme na tanier, ozdobíme baby špenátom, prelejeme dresingom a môžeme podávať k chutnému kuraciemu mäsku HYZA Sous-vide.

Tipy, ako pripraviť chutný bulgur:

  1. Bulgur je podľa mnohých ľudí chutnejší ako kuskus, pripravuje sa rýchlejšie ako krúpy a je výživnejší ako ryža. Môžete si ho pripraviť na slano i na sladko.
  2. Bulgur si môžete pripraviť varením, zaliatím horúcou vodou alebo nabobtnaním. Práve tretí uvedený spôsob je najšetrnejší, pri ktorom si bulgur zachováva všetky minerály a vitamíny.
  3. Pre lepšiu chuť zalejte bulgur vývarom alebo pridajte zeleninový bujón, prípadne sójovú omáčku a štipku soli.

Zdieľajte s vašimi známymi