1. apríla 2021

Quinoa má mnoho priaznivých účinkov na naše zdravie i trávenie. Vedci dokázali, že nielen výborne zasýti, ale dokáže aj odbúravať nadbytočný stres. Právom sa radí k potravinám, ktoré sú najbohatšie na cenné živiny a ako jedna z mála rastín obsahuje všetky esenciálne mastné kyseliny, ktoré naše telo potrebuje prijať. Viete, ako si ju správne pripraviť?

Quinoa. Čo ste o nej nevedeli?

Quinoa bola známa už v období Inkov, ktorí ju nazývali „matkou obilia“. Quinoa však napriek tomu nie je obilím, ale tzv. „pseudoobilím” – za jej príbuzných sa považuje špenát, mangold a červená repa. Hoci jej domovom je najmä Stredná a Južná Amerika, do budúcna sa uvažuje o jej rozsiahlom pestovaní aj v iných častiach sveta, čím má prispieť k boju proti hladu. Odborníci jej dokonca udelili titul: „poklad pre výživu sveta”. A niet sa čomu čudovať. Quinoa je ľahko stráviteľná, obsahu málo tuku a čo sa týka príjmu proteínov, je vhodnou alternatívou aj pre vegetariánov. Pýši sa celým radom cenných minerálov a vitamínov B, prostredníctvom ktorých dokáže naše telo ešte lepšie zúžitkovať bielkoviny.

Benefity:

  • Je bohatá na vlákninu, minerály, antioxidanty a všetkých deväť esenciálnych aminokyselín.
  • Jej konzumácia môže zlepšiť hladinu cukru a cholesterolu v krvi.
  • Je jednou z najzdravších a najvýživnejších potravín na svete.

Pripravte si tento výživový poklad rýchlo a jednoducho s naším chutným receptom. Získate tak ideálnu prílohu ku kuraciemu mäsu a vytvoríte si chutné a zdravé jedlo.

Quinoa s kurkumou a hráškom

Čas prípravy: 25 minút

Potrebné ingrediencie:

  • 180 g quinoy
  • hrášok
  • cherry paradajky
  • 1 ČL soli
  • 1 ČL kurkumy
  • kozí syr

Postup prípravy:

  1. Quinoa si bude vyžadovať dôkladné prepláchnutie. Vysypeme ju preto do sitka a pod horúcou tečúcou vodou ju zbavíme nečistôt.
  2. Následne ju vložíme do menšieho hrnca a zalejeme vodou. Za občasného miešania privedieme quinou k varu.
  3. V tomto momente pridáme lyžičku soli, kurkumu a variacu sa quinou prikryjeme. Na miernom ohni ju varíme 10 – 15 minút.
  4. Po uplynutí stanoveného času hrniec stiahneme z plameňa. Quinoa si bude vyžadovať ešte približne
    5 minút odležať a „dovariť” pod pokrievkou.
  5. Keď je quinoa hotová, dôkladne ju premiešame vidličkou a môžeme servírovať. Do pripravených misiek si naložíme porciu quinoy a podľa chuti dozdobíme hráškom, cherry paradajkami a kozím syrom.

Tipy, ako pripraviť dokonalú quinou:

  1. Pri izbovej teplote bez prístupu svetla a vzduchu vydrží zrno quinoa až jeden rok.
  2. Quinoa sa dá pripraviť na tri spôsoby. Môžete ju variť, spracovať s múkou alebo vypukať ako pukance.
  3. Ak chcete, aby mala quinoa zaujímavejšiu chuť či farbu, pridajte do vody napríklad kurkumu, červenú papriku alebo vaše obľúbené koreniny. Ak ju zalejete vodou zriedenou so šťavou z repy, quinoa získa peknú ružovú farbu.

0/5 (0 Reviews)
Zdieľajte s vašimi známymi