1. apríla 2021

Koľko má podôb, toľko má aj využití. Pohánka k nám prišla zo Strednej Ázie, a hoci získala popularitu až v posledných rokoch, na stoloch našich predkov sa nachádzala už od nepamäti. Túto bezlepkovú superpotravinu, ktorá posilňuje nielen naše srdce, si pripravíte rýchlo a jednoducho. Dôležité je však správne ju dochutiť.

Pohánka. Poznáte jej tajomstvo?

Pohánka jedlá, alebo aj turecké zrno, je nenáročná jednoročná bylina, ktorú charakterizuje vysoká, červenkastá a málo rozvetvená byľ, srdcovité listy a biele alebo ružovkasté kvietky rastúce v súkvetiach. Semená sú tmavohnedej farby, zvláštneho trojhraného tvaru. Aj keď bola v minulosti pohánka považovaná za obilie chudobných, v skutočnosti je to veľmi zdravá a prospešná plodina, čím sa právom radí medzi superpotraviny. Keďže neobsahuje lepok, je vhodná aj pre celiatikov a vegetariánov. Je tiež vhodná aj pri redukčných diétach, pretože má nízky obsah tuku.

Benefity:

  • Neobsahuje glutén.
  • Je výdatným zdrojom stopových prvkov, najmä mangánu, magnézia a medi.
  • Obsahuje množstvo vitamínov skupiny B: pyrodoxín (B6), kyselinu pantoténovú (B5), niacín, folát, tiamín a cholín.
  • Má vysoký obsah vlákniny a esenciálnych aminokyselín.

Pohánka vám dokáže vykúzliť zdravé a chutné jedlo na mnoho rôznych spôsobov. K najobľúbenejším patria pohánkové kaše, pohánkové cestoviny či pohánkové klíčky. My vám dnes prinášame jednoduchý recept na prípravu pohánky s mrkvou a pórom, ktorá sa výborne hodí ako príloha ku kuraciemu mäsu.

Pohánka s mrkvou a pórom

Čas prípravy: 30 minút

Potrebné ingrediencie:

  • 200 g pohánky
  • 300 g mrkvy
  • 1 ks póru
  • 2 PL masla
  • 1/2 ČL soli

Postup prípravy

  1. Najskôr si pohánku dôkladne prepláchneme vo vlažnej vode, čím ju zbavíme prípadných nečistôt.
  2. Následne ju vložíme do hrnca. Pohánka si bude vyžadovať, rovnako ako ryža, zaliatie dvojnásobným množstvom vody. Vodu s pohánkou osolíme a dáme variť. Varíme ju približne 10 minút, následne ju stiahneme z plameňa a necháme „dovariť” v zakrytom hrnci, zhruba ďalších 10 minút.
  3. Kým sa nám pohánka varí, pripravíme si zeleninu. Najskôr si očistíme mrkvu a nastrúhame ju na jemno. Následne umyjeme pór a nakrájame ho na malé kolieska.
  4. Rozohrejeme si panvicu, na ktorej speníme maslo. Vložíme nakrájanú zeleninu a dusíme, pokým nám mrkva a pór nezmäknú. Tento krok nám zaberie približne 5-8 minút.
  5. Keď je pohánka mäkká, odstavíme ju z plameňa. Ak počas varenia nenasiakla všetku vodu, prebytočnú vodu precedíme.
  6. K pohánke pridáme udusenú zeleninu a môžeme bleskovo servírovať k chutnému kuraciemu mäsku.

Tipy, ako pripraviť dokonalú pohánku:

  1. Pohánka svojou chuťou nemusí ulahodiť každému. Ak dáte v obchode prednosť mechanicky lúpanej pohánke pred pohánkou lúpanou teplom, jej chuť i vôňa bude jemnejšia.
  2. Ak sa bude pohánka variť kratšie a necháte ju „dovariť” v zakrytom hrnci, zachová si viac živín.
  3. Pohánka získa skvelú chuť, ak ju necháte cez noc namočenú vo vodu.

0/5 (0 Reviews)
Zdieľajte s vašimi známymi