1. apríla 2021

Klasickú ryžu pozná azda každý z nás ako tradičnú prílohu k pečenému kuraciemu mäsu. Dnes máme na výber oveľa väčšie portfólio rozličných druhov, ktoré sa líšia nielen tvarom, ale i chuťou. Vedeli ste, že basmati ryža sa spomedzi všetkých odrôd považuje za najušľachtilejšiu a najkvalitnejšiu?

Čo ste o basmati nevedeli…

Basmati sa pestuje na úpätí Himalájí a zavlažuje ju voda plná minerálov z topiacich sa himalájskych ľadovcov. Má nádhernú, špecifickú vôňu, orieškovú chuť, pri varení sa nelepí a je rýchlo a ľahko stráviteľná. Spĺňa aj ďalšie zásady správnej výživy – má nízky glykemický index a je prirodzene bezlepková. Z tohto dôvodu je vhodná pre celiatikov, ľudí, ktorí si chcú udržať štíhlu líniu, a dokonca aj pre pacientov s vysokým krvným tlakom a cholesterolom.

Benefity:

  • Neobsahuje lepok a vyznačuje sa nízkym obsahom tuku.
  • Nájdete v nej všetkých osem esenciálnych aminokyselín, taktiež kyselinu listovú.
  • Má veľmi nízky obsah sodíka a navyše neobsahuje žiadny cholesterol.

Basmati je však nutné správne pripraviť. Chcete vedieť, ako na to? Inšpirujte sa naším receptom a preneste kúsok ázijskej kuchyne rovno ku vám na stôl:

Basmati ryža so zázvorom

Čas prípravy: cca 45 minút

Potrebné ingrediencie:

  • 1 hrnček basmati ryže
  • 1 PL olivového oleja
  • 1 cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 PL zázvoru
  • soľ

Postup prípravy:

  1. Do misky nasypeme basmati ryžu a začneme ju preplachovať vodou. Pomáhame si rukami a dôkladne ju premiešavame. Vodu zlejeme a proces opakujeme dovtedy, kým voda, ktorú zlievame, nebude celkom číra.
  2. Premytú basmati ryžu zalejeme znovu čistou vodou, aby bola celkom ponorená a necháme asi 20 až 30 minút odpočívať.
  3. Medzitým, ako nám ryža odpočíva, pripravíme si ďalšie ingrediencie, ktoré budeme potrebovať. Nakrájame si cibuľu na malé kúsky, očistíme cesnak a zázvor. Zázvor nastrúhame úplne na jemno, aby nám nezostali veľké kusy.
  4. V stredne veľkom hrnci rozohrejeme olej. Pridáme cibuľu a miešame, kým nám nezmäkne. Pridáme cesnak a zázvor, a necháme na plameni približne 2 minúty. Následne vložíme basmati ryžu, zalejeme vodou a osolíme. Všetko spolu premiešame a necháme zovrieť.
  5. Basmati ryžu varíme približne 5 minút, pokým sa z nej neodparí voda. Potom plameň stiahneme, ale basmati ešte necháme na sporáku pod pokrievkou asi 15 minút. Ryža sa takto stále jemne varí. Až keď je ryža mäkká, preložíme ju do servírovacej misky alebo inej nádoby.
  6. Basmati ryžu môžeme podávať v ideálnej kombinácií s novinkou HYZA Sous-vide. Vytvoríme si tak rýchly a chutný obed, ktorý nás dokonale zasýti a dodá nám potrebné živiny a energiu.

Tipy, ako pripraviť dokonalú basmati ryžu:

  1. Basmati pred jej prípravou prepláchnite (ideálne viackrát), aby ste ju zbavili prebytočného škrobu a prípadných nečistôt na jej povrchu.
  2. Basmati varte / duste pod pokrievkou a počas varenia ju neodkrývajte.
  3. Basmati nechajte odpočívať pod pokrievkou aspoň 10 minút potom, ako vypnete varnú dosku.
  4. Basmati po dokončení vždy premiešajte vidličkou, aby zostala sypká a nadýchaná – ideálne od stredu k okrajom.
  5. Na basmati v hrnci, v ktorom sa varila, nezabudnite, inak budete mať namiesto nadýchanej a sypkej kráľovskej ryže, len rozvarenú kašu.

 

0/5 (0 Reviews)
Zdieľajte s vašimi známymi