6. júla 2021

Kuracie stehná sú obľúbenou časťou kuracieho mäsa. Sú totiž veľmi krehké a šťavnaté, a po upečení lahodne chrumkavé. Základom úspechu je však ich správne dochutenie. Ak použijete vyváženú kombináciu korenín a čerstvých byliniek, ktoré podčiarknete pridaním ďalších, možno menej tradičných ingrediencií, vykúzlite si chutné pečené kuracie stehná, po ktorých si budete zaručene oblizovať všetky prsty! Vyskúšajte náš svieži recept na pečené kuracie stehná s citrónom a bylinkami.

Dĺžka prípravy: 75 minút
Počet porcii: 5

Ingrediencie na pečené kuracie stehná

  • 900 g čerstvých HYZA horných a dolných kuracích stehien
  • 1 ČL mletej papriky
  • ½ ČL mletého čierneho korenia
  • 1-2 ČL soli
  • hrsť petržlenovej vňate
  • 2 vetvičky rozmarínu
  • 2-3 vetvičky tymianu
  • 5 strúčikov cesnaku
  • 1 citrón
  • 20 ml repkového oleja
  • 150 ml kuracieho/zeleninového vývaru

pečené kuracie stehná s citrónom a čerstvými bylinkami

Postup prípravy:

  1. Kuracie stehná HYZA umyjeme pod prúdom tečúcej vody a dôkladne osušíme.
  2. Následne kuracie stehná osolíme, okoreníme a posypeme mletou paprikou z oboch strán.
  3. Petržlenovú vňať a rozmarín nasekáme nahrubo, cesnak a citrón nakrájame na plátky.
  4. Zapekaciu misu vymastíme olejom a naukladáme do nej okorenené kuracie stehná.
  5. Kuracie stehná zasypeme cesnakom, nasekanou petržlenovou vňaťou, rozmarínom, lístkami tymianu a plátkami citrónu.
  6. Na záver na kuracie stehná nalejeme repkový olej a podlejeme ich vývarom.
  7. Zapekaciu misu prikryjeme alobalom a kuracie stehná pečieme 40 minút pri teplote 190°C.
  8. Po 40 minútach odložíme alobal a kuracie stehná dopečieme dozlatista pri teplote 220°C,
    približne 15 minút.
  9. Chrumkavé pečené kuracie stehná podávame ešte teplé s ľubovoľnou prílohou podľa chuti.

Prečo tak veľmi milujeme chrumkavé pečené kuracie stehná:

  1. Kuracie stehná sú oveľa chutnejšie, ako napríklad kuracie prsia. Obsahujú totiž viac tuku, ktorý sa počas pečenia krásne uvoľňuje do samotného kuracieho mäsa aj do výpeku a ochucuje tak i ďalšie suroviny na pekáči.
  2. Kuracie stehná majú na sebe kožu, ktorá sa upečie do chrumkava a získa krásnu zlatohnedú farbu. Získajú si nás tak už na prvý pohľad!
  3. Pečené kuracie stehná sú mimoriadne obľúbené aj preto, že si k nim môžeme zvoliť prakticky akúkoľvek prílohu – zemiaky, ryžu, zeleninu, rôzne druhy omáčok či marinád. Záleží len od našich chuťových preferencií.
0/5 (0 Reviews)
Zdieľajte s vašimi známymi