9. júla 2021

Kombinácia mäsa a ovocia? V poslednom čase sa objavuje čoraz viac receptov. My si dnes pripravíme pečené kura na pomarančoch. Postup je pre mierne pokročilých, ale zvládne ho aj začínajúci nadšenec. Tento recept patrí k tým, ktoré zmiznú z taniera skôr než poprajeme dobrú chuť.

 

Čas prípravy: 75 minút
Počet porcií: 6

Ingrediencie na pečené kura

  • 1 ks Zlaté kurča
  • 2 veľké pomaranče
  • 1 väčšia červená cibuľa
  • 1 hlavička cesnaku
  • 4 vetvičky rozmarínu
  • vetvička tymianu
  • zväzok petržlenovej vňate
  • 50 g masla
  • 30 ml oleja
  • soľ

pečené kurča na pomarančoch a červenej cibuli

Postup prípravy:

  1. Petržlenovú vňať a rozmarín nasekáme a zmiešame ich s maslom izbovej teploty. 
  2. Zlaté kurča osušíme papierovou utierkou a z oboch strán ho poriadne osolíme. 
  3. Kuraťu uvoľníme kožu na prsiach a pod kožu mu prstami vtlačíme bylinkové maslo. 
  4. Do dutiny kuraťa vložíme tymian, petržlenovú vňať, rozmarín a tri štvrtiny pomaranču.
  5. Zapekaciu misu vymastíme repkovým olejom, naukladáme do nej pomaranče nakrájané na osminy, cibuľu nakrájanú na väčšie kúsky a pozdĺžne prerezanú hlavičku cesnaku aj so šupkou. 
  6. Do misy ďalej vložíme kura a potrieme ho olejom. 
  7. Na záver kuriatku prekrížime a zviažeme nohy špagátom, alebo mu ich zachytíme o kožu. 
  8. Kura pečieme dozlatista pri teplote 210 stupňov približne hodinu. 
  9. Pečené kura podávame s ryžou, preliate výpekom, pečeným pomarančom, cibuľou a cesnakom.

Čo ste (možno) nevedeli o kuracom mäse:

  1. Vďaka nízkemu podielu tuku je kuracie mäso vhodné pri liečebných aj redukčných diétach.
  2. Welfare chov je zárukou kvality kuracieho mäsa — preto vyberajte dôkladne. Vaše pečené kura môže chutiť ešte lepšie!
  3. Kuracina je zdrojom plnohodnotných bielkovín, minerálnych látok (draslík, horčík, fosfor, vápnik, železo) a vitamínov.
5/5 (2 Reviews)
Zdieľajte s vašimi známymi
Prílohy na stiahnutie