2. januára 2023

„Kuracia paštéta je skvelá a pritom na prípravu jednoduchá pochúťka pre ktorúkoľvek časť dňa. Dnes vám ukážem recept na jemnú domácu paštétu z kuracích pečienok a pridám tip, ako odstrániť jej horkú chuť. Nad týmto receptom určite nezaplačete, aj keď obsahuje úžasnú cibuľovú marmeládu”, dodáva s úsmevom šéfkuchár Peter Slačka.

Čas prípravy: 180 minút
Počet porcií: 4

Ingrediencie na paštétu z kuracích pečienok: 

  • 500 g kuracie pečienky
  • 100 g slanina
  • 200 g šalotka banánová
  • 100 g portské víno
  • 100 g víno Madeira 
  • 50 g Metaxa
  • 200 g vajcia
  • 10 g soľ
  • 2,5 g konzervačná soľ 
  • 0,5 g korenie čierne
  • 200 g maslo

Paštéta z kuracích pečienok s cibuľovou marmeládou

Postup prípravy:

  1. Dáme variť vodu do kanvice a pripravíme „vodný kúpeľ“. 
  2. Nastavíme rúru na 120 °C.
  3. Kuracie pečienky očistíme.
  4. Na tuku opečieme nakrájanú slaninu a šalotku.
  5. Pridáme alkohol a varíme cca 3 minúty na slabom ohni.
  6. Precedíme a cibuľu so slaninou odstránime.
  7. Malo by zostať cca 200 g tekutiny.
  8. Maslo zohrejeme na izbovú teplotu tak, aby bolo mäkké.
  9. Do mixéru vložíme zvyšné ingrediencie okrem masla.
  10. Rozmixujeme do hladka.
  11. Postupne pridáme maslo a mixujeme 20 sekúnd, aby sa maslo spojilo so zmesou.
  12. Do predpripravenej nádoby precedíme cez jemné sitko.
  13. Paštétu dáme do sklenených pohárov.
  14. Varíme vo vodnom kúpeli, pokiaľ paštéta z kuracích pečienok dosiahne 68 °C.
  15. Necháme vychladnúť a môžeme servírovať, kedykoľvek máme chuť, s chlebíkom a cibuľovou marmeládou.

Vedeli ste, že…

Milí priatelia, ak chcete znížiť horkosť domácej paštéty, dôkladne očistite pečienky, odstráňte blanky a žilky nožom a marinujte v mlieku minimálne 3 hodiny v uzavretej nádobe v chlade. Mlieko totižto zjemňuje prirodzenú mineralitu.

5/5 (1 Review)
Zdieľajte s vašimi známymi