2. januára 2023

„Kyjevské kura je známe kvôli špeciálnej príprave. Tá zabezpečí, že mäsko je jemné a chutné. Ako prílohu k tejto tradičnej pochúťke podávam zemiakovú kašu s glazovanou mrkvou. Spomínal som špeciálnu prípravu? Pripravte si kuchynský teplomer a pozorne sledujte môj tip.“ Šéfkuchár Peter Slačka pozná overený spôsob, ako pripraviť kyjevské kura chutne a jednoducho, pozorne nasledujte jeho recept krok po kroku.

Čas prípravy: 90 minút
Počet porcií: 4

Ingrediencie na Kyjevské kura: 

  • 4 ks čerstvé kuracie psia s kožou
  • 150 g maslo (zmäknuté)
  • 100 g bylinky mix (kôpor, petržlenová vňať, pažítka)
  • 1 PL soľ maldon
  • 2 ks vajíčko
  • 100 g hladka múka
  • 200 g panko strúhanka
  • 50 g Vršatec
  • 1 ks zdobiace cukrárske vrecko
  • 1 l olej na vyprážanie

Zemiaková kaša:

  • 1 kg zemiakov
  • 250 g smotana
  • 150 g maslo
  • 2 ČL soľ

Glazovaná baby mrkva:

  • 400 g mrkva
  • 150 g maslo
  • 100 g voda
  • 1 ČL fenikel
  • 1 ČL soľ

Kyjevské kura so zemiakovou kašou a glazovaná mrkva

Postup prípravy:

  1. Zmäknuté maslo rozmixujeme ponorným mixérom s bylinkami na bylinkové maslo.
  2. Kuracie prsia rozrežeme a naplníme pomocou cukrárskeho vrecka pripraveným maslom.
  3. Panko strúhanku zmiešame s nastrúhaným syrom, obalíme v ňom kura a smažíme na
    160 °C do zlatohneda.
  4. Necháme „odpočinúť“ v rúre pri 120 °C.
  5. Medzitým dáme variť očistené a nakrájané zemiaky do osolenej vody.
  6. Uvarené zemiaky prepasírujeme, zašľaháme smotanu a zjemníme maslom.
  7. Udržujeme v teple.
  8. Mrkvu očistíme, osolíme a okoreníme. 
  9. Vložíme do panvice s maslom a vodou, zakryjeme pokrievkou.
  10. Pomaly podusíme, poprípade dolievame vodu (po troške), aby sa nám maslo emulzifikovalo.
  11. Varíme na spôsob al dente.
  12. Glazovanú mrkvu a hotové kyjevské kura servírujeme so zemiakovou kašou.

Vedeli ste, že…

Ako používať správne teplomer? Odporúčam teplomer vpichový s co najkratšou dobou merania, lebo kým to zameria, môže byt už iná teplota. Optimálna rýchlosť merania je do 3 sekund. Postup: Maso z rúry vytiahneme, vpichneme a zisťujeme. Teplomer nikdy nenechávame v rúre. Či je kura hotové, overujeme teplotou – ideálna teplota pre tento konkrétny recept kyjevského kuraťa je 70 °C.

0/5 (0 Reviews)
Zdieľajte s vašimi známymi