Stretnite nás
Cirkul´art Stupava - Medzinárodný Festival nového cirkusu
Dátum konania 27. - 29.5.2022
Miesto konania Stupava
Kurča „supreme“ s mrkvovou omáčkou a zemiakovými šiškami
Kuracie mäso je klasika, ktorá kraľuje našim kuchyniam už celé generácie. Dá sa pripraviť na veľmi veľa spôsobov a zároveň je veľmi výživné. Dnes sme si pre Vás pripravili kuracie mäso so zemiakmi v rúre - presnejšie so zemiakovými šiškami a mrkvovou omáčkou. Nechajte sa zlákať na toto chutné a zároveň veľmi výživné jedlo!
Ingrediencie na kuracie mäso
- 2 kuracie prsia s kosťou
- 2 mrkvy
- 5 listov kelu
- cibuľa
- maslo
- citrón
- soľ
- čierne korenie
- 1 PL kryštálového cukru
- 100 ml hydinového vývaru
- olej
Ingrediencie na omáčku ku kuraciemu mäsu
- 150 ml hydinového vývaru
- 100 ml smotany
- 100 ml suchého vermutu
- 2 mrkvy
- 1 cibuľa
- maslo
- 1 PL zemiakového škrobu
- soľ
Ingrediencie na zemiakové šišky
- 300 g uvarených zemiakov
- 1 žĺtok
- 1 PL tekutého masla
- 200 g hladkej múky
- olej na pečenie
Postup prípravy:
- Kuracie prsia si umyjeme, osolíme, okoreníme a opražíme na oleji z obidvoch strán.
- Kuracie mäso následne vložíme do rúry vyhriatej na 150 °C a pečieme zhruba 10 minút.
- Následne teplotu znížime na 90 °C a kuracie mäso ešte asi 10 minút dopekáme.
- Medzitým si speníme na masle cibuľku, pridáme mrkvu nakrájanú na menšie tenké pásiky, soľ, citrónovú šťavu a troška kryštálového cukru. Podlejeme vývarom a necháme dusiť.
- Kelové listy sparíme v horúcej vode, vyberieme, prepláchneme v studenej vode a osušíme. Odstránime tuhú dužinu, listy nakrájame na rezance a opražíme na masle.
- K opraženej cibuľke pridáme na tenké kolieska nakrájanú mrkvu, zalejeme vývarom a podusíme.
- Zmes dochutíme soľou, smotanou, vermutom a ešte troška povaríme. Na záver rozmixujeme a v prípade potreby zahustíme zemiakovým škrobom.
- Následne si pripravíme zemiakové šišky. Uvarené a pretlačené zemiaky zmiešame v miske so žĺtkom, tekutým maslom, soľou a hladkou múkou.
- Vymiesime cesto, ktoré rozdelíme na časti. Vyvaľkáme si väčšie placky, z ktorých vykrajujeme kolieska. Tie vyprážame v horúcom oleji tak, aby sa nafúkli.
- Prekrojené kuracie mäso servírujeme s kelovými listami, dozdobíme dusenou mrkvou, prelejeme omáčkou a podávame so zemiakovými šiškami.
Tipy, ako si pripraviť rýchle a jednoduché kuracie mäso so zemiakmi v rúre:
- Kuracie mäso so zemiakmi je klasika, ktorá z našich kuchýň azda nikdy nevymizne. Možno si ich pripraviť na viacero rôznych spôsobov – okrem spomínaných zemiakových šišiek je ideálnym a rýchlym riešením aj pečené kuracie mäso so zemiakmi v rúre.
- Nové zemiaky možno piecť v rúre priamo so šupkou, čím si zemiaky zachovajú všetky potrebné živiny. Šťava, ktorú pri pečení vypustí kuracie mäso – tzv. výpek, dodá zemiakom ešte lepšiu chuť.
- Ak chcete, aby kuracie mäso so zemiakmi v rúre chytili krajšiu farbu, pridajte k nim plátky paradajok a voňavé bylinky.