23. marca 2020

Kuracie mäso je klasika, ktorá kraľuje našim kuchyniam už celé generácie. Dá sa pripraviť na veľmi veľa spôsobov a zároveň je veľmi výživné. Dnes sme si pre Vás pripravili kuracie mäso so zemiakmi v rúre - presnejšie so zemiakovými šiškami a mrkvovou omáčkou. Nechajte sa zlákať na toto chutné a zároveň veľmi výživné jedlo!

Ingrediencie na kuracie mäso

  • 2 kuracie prsia s kosťou
  • 2 mrkvy
  • 5 listov kelu
  • cibuľa
  • maslo
  • citrón
  • soľ
  • čierne korenie
  • 1 PL kryštálového cukru
  • 100 ml hydinového vývaru
  • olej

Ingrediencie na omáčku ku kuraciemu mäsu

  • 150 ml hydinového vývaru
  • 100 ml smotany
  • 100 ml suchého vermutu
  • 2 mrkvy
  • 1 cibuľa
  • maslo
  • 1 PL zemiakového škrobu
  • soľ

Ingrediencie na zemiakové šišky

  • 300 g uvarených zemiakov
  • 1 žĺtok
  • 1 PL tekutého masla
  • 200 g hladkej múky
  • olej na pečenie

kurča „supreme” s mrkvovou omáčkou a zemiakovými šiškami

Postup prípravy:

  1. Kuracie prsia si umyjeme, osolíme, okoreníme a opražíme na oleji z obidvoch strán.
  2. Kuracie mäso následne vložíme do rúry vyhriatej na 150 °C a pečieme zhruba 10 minút.
  3. Následne teplotu znížime na 90 °C a kuracie mäso ešte asi 10 minút dopekáme.
  4. Medzitým si speníme na masle cibuľku, pridáme mrkvu nakrájanú na menšie tenké pásiky, soľ, citrónovú šťavu a troška kryštálového cukru. Podlejeme vývarom a necháme dusiť.
  5. Kelové listy sparíme v horúcej vode, vyberieme, prepláchneme v studenej vode a osušíme. Odstránime tuhú dužinu, listy nakrájame na rezance a opražíme na masle.
  6. K opraženej cibuľke pridáme na tenké kolieska nakrájanú mrkvu, zalejeme vývarom a podusíme.
  7. Zmes dochutíme soľou, smotanou, vermutom a ešte troška povaríme. Na záver rozmixujeme a v prípade potreby zahustíme zemiakovým škrobom.
  8. Následne si pripravíme zemiakové šišky. Uvarené a pretlačené zemiaky zmiešame v miske so žĺtkom, tekutým maslom, soľou a hladkou múkou.
  9. Vymiesime cesto, ktoré rozdelíme na časti. Vyvaľkáme si väčšie placky, z ktorých vykrajujeme kolieska. Tie vyprážame v horúcom oleji tak, aby sa nafúkli.
  10. Prekrojené kuracie mäso servírujeme s kelovými listami, dozdobíme dusenou mrkvou, prelejeme omáčkou a podávame so zemiakovými šiškami.

Tipy, ako si pripraviť rýchle a jednoduché kuracie mäso so zemiakmi v rúre:

  1. Kuracie mäso so zemiakmi je klasika, ktorá z našich kuchýň azda nikdy nevymizne. Možno si ich pripraviť na viacero rôznych spôsobov – okrem spomínaných zemiakových šišiek je ideálnym a rýchlym riešením aj pečené kuracie mäso so zemiakmi v rúre.
  2. Nové zemiaky možno piecť v rúre priamo so šupkou, čím si zemiaky zachovajú všetky potrebné živiny. Šťava, ktorú pri pečení vypustí kuracie mäso – tzv. výpek, dodá zemiakom ešte lepšiu chuť.
  3. Ak chcete, aby kuracie mäso so zemiakmi v rúre chytili krajšiu farbu, pridajte k nim plátky paradajok a voňavé bylinky.
5/5 (1 Review)
Zdieľajte s vašimi známymi