2. augusta 2018

Teriyaki omáčka je obľúbenou ingredienciou ázijskej kuchyne. Viete však, čo vlastne tento názov znamená? Slovo teriyaki vzniklo zložením slov „teri”, ktoré predstavuje lesk omáčky spôsobený obsahom cukru a „yaki”, ktoré v preklade znamená „grilovať”. Teriyaki má skutočne všestranné využitie - napríklad, keď chceme nakladať grilované, vyprážané či pečené kuracie mäso, dochutiť jedlá z kuracieho mäsa, marinády, omáčky a rôzne ďalšie jedlá, pri ktorých si to naše chuťové poháriky priam pýtajú. Poďte si spolu s nami pripraviť chutné kuracie prsia s Teriyaki omáčkou.

Ingrediencie na kuracie Teriyaki:

  • 670g kuracích pŕs, bez kosti a kože
  • ½ hrnčeku sójovej omáčky
  • ½ hrnčeku vody
  • 3 lyžice trstinového cukru
  • 3 lyžice medu
  • 3 strúčiky roztlačeného cesnaku
  • 1 lyžica strúhaného zázvoru
  • 1 lyžica ryžového octu
  • 1 a ½ lyžice škrobu
  • 3 a ½ lyžice olivového oleja
  • 1 stredne veľká cuketa, nakrájaná na malé kocky
  • 1 a ½ hrnčeku strúhanej mrkvy
  • 2 a ½ hrnčeku malých brokolíc
  • 2 hrnčeky uvarenej ryže
  • sezamové semiačka
  • mleté čierne korenie

 

Recept na kuracie prsia s Teriyaki omáčkou

Postup prípravy:

  1. Najskôr si zmiešame sójovú omáčku, ¼ hrnčeka vody, med, cesnak, zázvor a ocot v malom hrnci.
  2. Zmes privedieme k varu.
  3. Vo zvyšku vody rozmiešame škrob a pridáme do hrnca.
  4. Na malom plameni necháme prebublávať približne minútu a potom odstavíme.
  5. Medzitým si pripravíme kuracie prsia.
  6. Kuracie prsia z oboch strán ponatierame ½ lyžice olivového oleja a okoreníme.
  7. Predhrejeme si gril na cca 220 °C.
  8. Plochu grilu zľahka pomažeme olejom.
  9. Kuracie prsia grilujeme cca 4 minúty z každej strany.
  10. Následne kuracie mäso vytiahneme, necháme 5 minút vychladnúť a nakrájame na kocky.
  11. Na panvici rozohrejeme 2 lyžice olivového oleja, pridáme cuketu, brokolicu a mrkvu.
  12. Zeleninu restujeme cca 4-5 minút, kým jednotlivé kúsky nezmäknú.
  13. Do misy naservírujeme ryžu, grilované kuracie mäso a zeleninu.
  14. Všetko zalejeme Teriyaki omáčkou, posypeme sezamovými semiačkami.
  15. Kuracie prsia s teriyaki omáčkou môžete podávať, dobrú chuť.

Vedeli ste, že…

  1. … Teriyaki omáčka sa vyrába fermentáciou rozdrvených sójových bôbov, praženej pšenice, vody a soli. Jej chuť je pre potreby marinovania zvýraznená zmesou korenia (cesnak, cibuľa, zázvor, víno a čili). Vďaka fermentácii dochádza k dokonalému štiepeniu bielkovín, sacharidov a tukov.
  2. … Teriyaki omáčka si nevyžaduje použitie žiadnych ďalších ochucovadiel. Jedlo sa vďaka Teriyaki ochutí prírodnou a zdravou cestou. Skúste preto náš skvelý recept Kuracie prsia s Teriyaki omáčkou a dajte nám vedieť, či ste nepotrebovali žiadne dochucovadlá.
  3. … Teriyaki omáčka neobsahuje konzervačné látky, umelé farbivá, glutamát a dokonca ani lepok! Lepok z pšenice sa odstráni pri fermentácii.
0/5 (0 recenzií)
Zdieľajte s vašimi známymi