Kuracie teriyaki
Teriyaki omáčka je obľúbenou ingredienciou ázijskej kuchyne. Viete však, čo vlastne tento názov znamená? Slovo teriyaki vzniklo zložením slov „teri”, ktoré predstavuje lesk omáčky spôsobený obsahom cukru a „yaki”, ktoré v preklade znamená „grilovať”. Teriyaki má skutočne všestranné využitie - napríklad, keď chceme nakladať grilované, vyprážané či pečené kuracie mäso, dochutiť jedlá z kuracieho mäsa, marinády, omáčky a rôzne ďalšie jedlá, pri ktorých si to naše chuťové poháriky priam pýtajú. Poďte si spolu s nami pripraviť chutné kuracie prsia s Teriyaki omáčkou.
Ingrediencie na kuracie Teriyaki:
- 670g kuracích pŕs, bez kosti a kože
- ½ hrnčeku sójovej omáčky
- ½ hrnčeku vody
- 3 lyžice trstinového cukru
- 3 lyžice medu
- 3 strúčiky roztlačeného cesnaku
- 1 lyžica strúhaného zázvoru
- 1 lyžica ryžového octu
- 1 a ½ lyžice škrobu
- 3 a ½ lyžice olivového oleja
- 1 stredne veľká cuketa, nakrájaná na malé kocky
- 1 a ½ hrnčeku strúhanej mrkvy
- 2 a ½ hrnčeku malých brokolíc
- 2 hrnčeky uvarenej ryže
- sezamové semiačka
- mleté čierne korenie
Postup prípravy:
- Najskôr si zmiešame sójovú omáčku, ¼ hrnčeka vody, med, cesnak, zázvor a ocot v malom hrnci.
- Zmes privedieme k varu.
- Vo zvyšku vody rozmiešame škrob a pridáme do hrnca.
- Na malom plameni necháme prebublávať približne minútu a potom odstavíme.
- Medzitým si pripravíme kuracie prsia.
- Kuracie prsia z oboch strán ponatierame ½ lyžice olivového oleja a okoreníme.
- Predhrejeme si gril na cca 220 °C.
- Plochu grilu zľahka pomažeme olejom.
- Kuracie prsia grilujeme cca 4 minúty z každej strany.
- Následne kuracie mäso vytiahneme, necháme 5 minút vychladnúť a nakrájame na kocky.
- Na panvici rozohrejeme 2 lyžice olivového oleja, pridáme cuketu, brokolicu a mrkvu.
- Zeleninu restujeme cca 4-5 minút, kým jednotlivé kúsky nezmäknú.
- Do misy naservírujeme ryžu, grilované kuracie mäso a zeleninu.
- Všetko zalejeme Teriyaki omáčkou, posypeme sezamovými semiačkami.
- Kuracie prsia s teriyaki omáčkou môžete podávať, dobrú chuť.
Vedeli ste, že…
- … Teriyaki omáčka sa vyrába fermentáciou rozdrvených sójových bôbov, praženej pšenice, vody a soli. Jej chuť je pre potreby marinovania zvýraznená zmesou korenia (cesnak, cibuľa, zázvor, víno a čili). Vďaka fermentácii dochádza k dokonalému štiepeniu bielkovín, sacharidov a tukov.
- … Teriyaki omáčka si nevyžaduje použitie žiadnych ďalších ochucovadiel. Jedlo sa vďaka Teriyaki ochutí prírodnou a zdravou cestou. Skúste preto náš skvelý recept Kuracie prsia s Teriyaki omáčkou a dajte nám vedieť, či ste nepotrebovali žiadne dochucovadlá.
- … Teriyaki omáčka neobsahuje konzervačné látky, umelé farbivá, glutamát a dokonca ani lepok! Lepok z pšenice sa odstráni pri fermentácii.