2. augusta 2018

Teriyaki omáčka je obľúbenou ingredienciou ázijskej kuchyne. Viete však, čo vlastne tento názov znamená? Slovo teriyaki vzniklo zložením slov „teri”, ktoré predstavuje lesk omáčky spôsobený obsahom cukru a „yaki”, ktoré v preklade znamená „grilovať”. Teriyaki má skutočne všestranné využitie - napríklad, keď chceme nakladať grilované, vyprážané či pečené kuracie mäso, dochutiť jedlá z kuracieho mäsa, marinády, omáčky, dressingy a rôzne ďalšie jedlá, pri ktorých si to naše chuťové poháriky priam pýtajú.

Ingrediencie na kuracie prsia s Teriyaki omáčkou

  • 670g kuracích pŕs, bez kosti a kože
  • ½ hrnčeku sójovej omáčky
  • ½ hrnčeku vody
  • 3 lyžice trstinového cukru
  • 3 lyžice medu
  • 3 strúčiky roztlačeného cesnaku
  • 1 lyžica strúhaného zázvoru
  • 1 lyžica ryžového octu
  • 1 a ½ lyžice škrobu
  • 3 a ½ lyžice olivového oleja
  • 1 stredne veľká cuketa, nakrájaná na malé kocky
  • 1 a ½ hrnčeku strúhanej mrkvy
  • 2 a ½ hrnčeku malých brokolíc
  • 2 hrnčeky uvarenej ryže
  • sezamové semiačka
  • mleté čierne korenie

Kuracie prsia s Teriyaki omáčkou

Postup prípravy: 

  1. Najskôr si zmiešame sójovú omáčku, ¼ hrnčeka vody, med, cesnak, zázvor a ocot v malom hrnci. Zmes privedieme k varu.
  2. Vo zvyšku vody rozmiešame škrob a pridáme do hrnca. Na malom plameni necháme prebublávať približne minútu a potom odstavíme.
  3. Medzitým si pripravíme kuracie prsia. Kuracie prsia z oboch strán ponatierame ½ lyžice olivového oleja a okoreníme.
  4. Predhrejeme si gril na cca 220°C. Plochu grilu zľahka pomažeme olejom.
  5. Kuracie prsia grilujeme cca 4 minúty z každej strany. Následne kuracie mäso vytiahneme, necháme 5 minút vychladnúť a nakrájame na kocky.
  6. Na panvici rozohrejeme 2 lyžice olivového oleja, pridáme cuketu, brokolicu a mrkvu. Zeleninu restujeme cca 4-5 minút, kým jednotlivé kúsky nezmäknú.
  7. Do misy naservírujeme ryžu, grilované kuracie mäso a zeleninu. Všetko zalejeme Teriyaki omáčkou, posypeme sezamovými semiačkami a môžeme podávať.

Teriyaki omáčka – čo ste o nej možno nevedeli:

  1. Omáčka sa vyrába fermentáciou rozdrvených sójových bôbov, praženej pšenice, vody a soli. Jej chuť je pre potreby marinovania zvýraznená zmesou korenia (cesnak, cibuľa, zázvor, víno a chilli). Vďaka fermentácii dochádza k dokonalému štiepenie bielkovín, sacharidov a tukov.
  2. Teriyaki omáčka si nevyžaduje použitie žiadnych ďalších ochucovadiel. Jedlo sa vďaka Teriyaki ochutí prírodnou a zdravou cestou.
  3. Teryiaki omáčka neobsahuje konzervačné látky, umelé farbivá, glutamát a dokonca ani lepok! Lepok z pšenice sa odstráni pri fermentácii.
0/5 (0 Reviews)
Zdieľajte s vašimi známymi