Stretnite nás

Cirkul´art Stupava - Medzinárodný Festival nového cirkusu
Všetky podujatia
2. augusta 2018

Teriyaki omáčka je obľúbenou ingredienciou ázijskej kuchyne. Viete však, čo vlastne tento názov znamená? Slovo teriyaki vzniklo zložením slov „teri”, ktoré predstavuje lesk omáčky spôsobený obsahom cukru a „yaki”, ktoré v preklade znamená „grilovať”. Teriyaki má skutočne všestranné využitie - napríklad, keď chceme nakladať grilované, vyprážané či pečené kuracie mäso, dochutiť jedlá z kuracieho mäsa, marinády, omáčky, dressingy a rôzne ďalšie jedlá, pri ktorých si to naše chuťové poháriky priam pýtajú.

Ingrediencie na kuracie prsia s Teriyaki omáčkou

  • 670g kuracích pŕs, bez kosti a kože
  • ½ hrnčeku sójovej omáčky
  • ½ hrnčeku vody
  • 3 lyžice trstinového cukru
  • 3 lyžice medu
  • 3 strúčiky roztlačeného cesnaku
  • 1 lyžica strúhaného zázvoru
  • 1 lyžica ryžového octu
  • 1 a ½ lyžice škrobu
  • 3 a ½ lyžice olivového oleja
  • 1 stredne veľká cuketa, nakrájaná na malé kocky
  • 1 a ½ hrnčeku strúhanej mrkvy
  • 2 a ½ hrnčeku malých brokolíc
  • 2 hrnčeky uvarenej ryže
  • sezamové semiačka
  • mleté čierne korenie

Kuracie prsia s Teriyaki omáčkou

Postup prípravy: 

  1. Najskôr si zmiešame sójovú omáčku, ¼ hrnčeka vody, med, cesnak, zázvor a ocot v malom hrnci. Zmes privedieme k varu.
  2. Vo zvyšku vody rozmiešame škrob a pridáme do hrnca. Na malom plameni necháme prebublávať približne minútu a potom odstavíme.
  3. Medzitým si pripravíme kuracie prsia. Kuracie prsia z oboch strán ponatierame ½ lyžice olivového oleja a okoreníme.
  4. Predhrejeme si gril na cca 220°C. Plochu grilu zľahka pomažeme olejom.
  5. Kuracie prsia grilujeme cca 4 minúty z každej strany. Následne kuracie mäso vytiahneme, necháme 5 minút vychladnúť a nakrájame na kocky.
  6. Na panvici rozohrejeme 2 lyžice olivového oleja, pridáme cuketu, brokolicu a mrkvu. Zeleninu restujeme cca 4-5 minút, kým jednotlivé kúsky nezmäknú.
  7. Do misy naservírujeme ryžu, grilované kuracie mäso a zeleninu. Všetko zalejeme Teriyaki omáčkou, posypeme sezamovými semiačkami a môžeme podávať.

Teriyaki omáčka – čo ste o nej možno nevedeli:

  1. Omáčka sa vyrába fermentáciou rozdrvených sójových bôbov, praženej pšenice, vody a soli. Jej chuť je pre potreby marinovania zvýraznená zmesou korenia (cesnak, cibuľa, zázvor, víno a chilli). Vďaka fermentácii dochádza k dokonalému štiepenie bielkovín, sacharidov a tukov.
  2. Teriyaki omáčka si nevyžaduje použitie žiadnych ďalších ochucovadiel. Jedlo sa vďaka Teriyaki ochutí prírodnou a zdravou cestou.
  3. Teryiaki omáčka neobsahuje konzervačné látky, umelé farbivá, glutamát a dokonca ani lepok! Lepok z pšenice sa odstráni pri fermentácii.
0/5 (0 Reviews)
Zdieľajte s vašimi známymi