24. novembra 2021

Dnes potešíme milovníkov kvalitného kuracieho mäsa a papriky. Pripravíme si spolu kura na paprike. Tento recept patrí k tým jednoduchším a zvládnu ho aj začiatočníci. Napriek jeho jednoduchosti je to veľmi skvelý spôsob, ako pripraviť kura. Dosť bolo už rečí, poďme si teda pozrieť, ako pripravuje najchutnejšie kura na paprike naša Simona Malková.

 

Čas prípravy: 70 minút
Počet porcií: 2

Ingrediencie

  • 450 g čerstvých zlatých kuracích stehien celých
  • 1 veľká biela cibuľa
  • 3 kapie (2 červené a 1 žltá)
  • 1 a ½ PL repkového oleja
  • 100 ml smotany na varenie (10 – 33 % tuku)
  • soľ
  • mleté čierne korenie
  • mletá červená paprika
  • petržlenová vňať na podávanie

kura na paprike z pečených paprík

Postup prípravy:

  1. Papriky nakrájame na väčšie kusy, cibuľu na štvrťky.
  2. Kuracie stehná osolíme, okoreníme, posypeme mletou červenou paprikou a koreniny jemne vmasírujeme do mäsa.
  3. Na plech naukladáme kuracie stehná spolu s paprikou a cibuľou, všetko prelejeme repkovým olejom a pečieme pri teplote 190 °C približne 50 minút, kým stehná nie sú mäkké.
  4. Upečenú papriku preložíme do misy, ktorú prikryjeme potravinárskou fóliou a papriku necháme spariť cca 10 minút.
  5. Ak varíme kura na paprike, je dôležité, aby sme zbavili papriku šupky a jej dužinu spolu s upečenou cibuľou a smotanu rozmixovali v blenderi na hladkú omáčku.
  6. Omáčku ešte krátko prevaríme a môžeme servírovať.
  7. Kura na paprike podávame s cestovinou , preliate paprikovou omáčkou a posypané čerstvou petržlenovou vňaťou.

Vedeli ste, že…

  1. Paprika obsahuje viac vitamínu C ako citrón? A tak môže byť kura na paprike brané ako hodnotné a zdravé jedlo.
  2. Je lepšie neumývať kuracie mäso pred tepelnou úpravou? Ľudia to robia v domnení, že zbavujú kura baktérií, no pravda je však úplne iná. Vodou by sa mohli baktérie rozšíriť na ruky a rozšpliechať po kuchyni. Z hygienického hľadiska je teda bezpečnejšie vložiť mäso priamo na pekáč. Baktérie zničí teplota nad 70 °C. Keďže sa kura na paprike pečie pri teplote 190 °C, tak je dodatočné oplachovanie úplne zbytočné.
  3. Je kuracie mäso naozaj zdravé? Toto mäso je veľmi kvalitným a obrovským zdrojom bielkovín živočíšneho pôvodu, obsahuje dôležité vitamíny a minerály, ktoré sú pre telo ľahko stráviteľné v porovnaní s inými druhmi mäsa.
5/5 (1 Review)
Zdieľajte s vašimi známymi