22. júna 2018

Jednoduché a ľahké jedlo, ktoré si s určitosťou zamilujete aj vy. Keď už neviete čo na obed alebo večeru, skúste náš overený recept a pripravte si cestoviny s kuracím mäsom a paradajkami. Dnes si k tomuto jednoduchému receptu pridáme čili a urobíme si toto chutné jedlo o trošku ostrejšie.

Ingrediencie na cestoviny s kuracím mäsom:

  • vykostené stehná alebo prsia bez kože – 500 g
  • 1 lyžička mletej papriky
  • 1 lyžička sušených talianskych byliniek (tymian, oregano, bazalka)
  • 5 ks stredne veľkých rajčín, nakrájaných na kocky
  • 2 hrsti čerstvých špenátových lístkov
  • 5 strúčikov rozdrveného cesnaku
  • 1 lyžičku čili
  • 6 plátkov opečenej, osušenej a nasekanej slaniny
  • 250 ml 12 % smotany na varenie
  • 1 hrnček čerstvo nastrúhaného parmezánu
  • 300 g cestovín penne
  • ½ hrnčeku čerstvo nastrúhaného parmezánu (k servírovaniu)

 

Penne s pikantnou cesnakovou omáčkou

Postup prípravy:

  1. Vo veľkej panvici rozohrejte na väčšom plameni olivový ojej a vložte naň veľké kusy nakrájaného kuracieho mäsa.
  2. Restujte prudko asi 1 minútu z každej strany, potom znížte plameň, pridajte mletú papriku a sušené bylinky, zakryte pokrievkou a pár minút duste, až bude mäso prepečené.
  3. Mäso vytiahnite z panvice a odložte nabok tak, aby zostalo teplé.
  4. Do rovnakej panvice pridajte rajčiny, špenát, cesnak, čili, tretinu kuracieho mäsa nakrájaného na malé prúžky a polovicu pripravenej slaniny.
  5. Poriadne premiešajte.
  6. Zalejte smotanou a priveďte do varu.
  7. Pridajte nastrúhaný parmezán a miešajte, než sa syr rozpustí (trvá to 1-2 minúty).
  8. V tu chvíľu panvicu stiahnite z ohňa a omáčku dochuťte soľou a ďalším čili, pokiaľ chcete mať mäso viac pikantné.
  9. Medzitým si uvarte cestoviny vo veľkom hrnci s osolenou vodou tak, aby boli al dente.
  10. Cestoviny zlejte a pridajte do panvice s omáčkou.
  11. Na záver pridajte zvyšnú slaninu.
  12. Zvyšné dve tretiny kuraťa nakrájajte na prúžky.
  13. Cestoviny s kuracím mäsom a paradajkami servírujte s omáčkou, navrch naklaďte kúsky kuraťa a zasypte strúhaným parmezánom.
  14. Dobrú chuť.

Vedeli ste, že…

  1. … cesnak je liečivý. Ale čo ste možno netušili, cesnak musíte jesť surový. Ideálne je, keď ho rozžujete alebo rozdrvíte. Vďaka tomuto sa z neho uvoľňuje liečivá látka, ktorá redukuje šírenie vírusov v tele.
  2. … na výrobu vlastného cesnakového oleja potrebujete len 14 dní? Do sklenenej nádoby nalejte 2 dl olivového oleja a prisypte 4 olúpané a rozštvrtené strúčky cesnaku. Nádobu stačí odložiť na tmavé miesto po dobu 14 dní. Následne stačí olej scediť. Takýto výluh pomáha veľmi dobre v boji proti lupinám.
  3. … ak máte vysoký tlak, pomôžu vám potraviny z vysokým obsahom draslíka. Cesnak je jedným z prírodných zdrojov draslíka. Napríklad Gréci od nepamäti jedia jeden strúčik cesnaku denne. Zahrňte cesnak do vášho jedálničku napríklad ako dochucovadlo. V dnešnom našom recepte cestoviny s kuracím mäsom a paradajkami pridajte o strúčik cesnaku viac.
0/5 (0 Reviews)
Zdieľajte s vašimi známymi