27. februára 2021

Základom Banh mi je kvalitná bageta, ktorá pripomína klasickú francúzsku bagetu pripravnú z pšeničnej múky. Mala by mať vláčnu jemnú striedku a chrumkavú kôrku. Bagetka sa prekrojí a naplní zmesou čerstvej zeleniny, byliniek, lahodnou marinádou, ale najmä šťavnatým mäsom. Ideálne sú vykostené kuracie stehná. Recept na banh mi bagetu, v ktorej sa ukrývajú chutné vykostené kuracie stehná HYZA, si pre vás aj tentokrát pripravila naša foodblogerka Simona Malková.

Dĺžka prípravy: 60 minút (bez marinovania)
Počet porcii: 2

Ingrediencie na vykostené kuracie stehná v Banh mi bagetách

  • 2 ks strednej francúzskej bagety
  • 350 g HYZA kuracích stehien bez kostí a kože
  • ½ šalátovej uhorky
  • 1 ks mrkvy
  • 1 červená cibuľa
  • 50 g fermentovanej zeleniny
  • 5 PL majonézy
  • hrsť čerstvých byliniek (koriander, mäta, petržlenová vňať..)
  • ½ PL repkového oleja

Ingrediencie na prípravu marinády

  • 1 PL repkového oleja
  • 20 g trstinového cukru
  • 1 PL ryžového octu
  • 1 PL medu
  • 1 ČL rybacej omáčky
  • 1 ČL mletého sušeného zázvoru
  • 1 strúčik cesnaku

Ingrediencie na prípravu nálevu

  • 20 ml ryžového octu
  • 20 g trstinového cukru
  • 60 ml vody

Vykostené kuracie stehná v Banh mi bagetách

Postup prípravy:

  1. Najskôr si pripravíme marinádu na kuracie mäso. Repkový olej zmiešame s medom, ryžovým octom, rybacou omáčkou, sójovou omáčkou, trstinovým cukrom, sušeným zázvorom a nadrobno nasekaným cesnakom.
  2. Do marinády pridáme vykostené HYZA kuracie stehná bez kože, dôkladne premiešame a necháme ich marinovať v chladničke 2-3 hodiny.
  3. Medzitým si nakrájame mrkvu a cibuľu na tenšie prúžky, zeleninu preložíme do menšej misky a pridáme k nej ryžový ocot, trstinový cukor a vodu.
  4. Zeleninu dôkladne premiešame a necháme ju v náleve odležať za občasného miešania aspoň 2 hodiny.
  5. Keď sú vykostené kuracie stehná namarinované, ugrilujeme ich na troche repkového oleja dozlatista.
  6. Ugrilované kuracie stehná následne nakrájame na menšie kúsky a pustíme sa do prípravy bagiet.
  7. Z bagiet odrežeme konce a prerežeme ich napoly. Každú polovicu bagety narežeme, no neprepolíme.
  8. Bagetu natrieme majonézou, vložíme do nej nakrájanú uhorku, zeleninu z nálevu, vykostené ugrilované kuracie stehná, fermentovanú zeleninu a nadrobno nakrájané bylinky.
  9. Pri podávaní bagety dochutíme čerstvou limetkovou šťavou.

Tipy, prečo by sme do svojho jedálnička mali zaradiť kuracie stehná:

  1. Kuracie stehná sú obľúbenou časťou kuracieho mäsa. Mnoho ľudí ich má radšej, než napríklad kuracie prsia, pretože sú šťavnatejšie.
  2. Kuracie mäso všeobecne obsahuje všetky potrebné aminokyseliny, mnoho proteínov pre chrupavky a stavebný materiál pre naše tkanivá.
  3. Vykostené kuracie stehná potešia nielen naše chuťové poháriky a zdravie, ale aj peňaženku. V porovnaní s obľúbenými kuracími prsiami sú kuracie stehná cenovo výhodnejšie.
Zdieľajte s vašimi známymi