Vykostené kuracie stehná v Banh mi bagetách
Základom Banh mi je kvalitná bageta, ktorá pripomína klasickú francúzsku bagetu pripravnú z pšeničnej múky. Mala by mať vláčnu jemnú striedku a chrumkavú kôrku. Bagetka sa prekrojí a naplní zmesou čerstvej zeleniny, byliniek, lahodnou marinádou, ale najmä šťavnatým mäsom. Ideálne sú vykostené kuracie stehná. Recept na banh mi bagetu, v ktorej sa ukrývajú chutné vykostené kuracie stehná HYZA, si pre vás aj tentokrát pripravila naša foodblogerka Simona Malková.
Dĺžka prípravy: 60 minút (bez marinovania)
Počet porcii: 2
Ingrediencie na vykostené kuracie stehná v Banh mi bagetách
- 2 ks strednej francúzskej bagety
- 350 g HYZA kuracích stehien bez kostí a kože
- ½ šalátovej uhorky
- 1 ks mrkvy
- 1 červená cibuľa
- 50 g fermentovanej zeleniny
- 5 PL majonézy
- hrsť čerstvých byliniek (koriander, mäta, petržlenová vňať..)
- ½ PL repkového oleja
Ingrediencie na prípravu marinády
- 1 PL repkového oleja
- 20 g trstinového cukru
- 1 PL ryžového octu
- 1 PL medu
- 1 ČL rybacej omáčky
- 1 ČL mletého sušeného zázvoru
- 1 strúčik cesnaku
Ingrediencie na prípravu nálevu
- 20 ml ryžového octu
- 20 g trstinového cukru
- 60 ml vody
Postup prípravy:
- Najskôr si pripravíme marinádu na kuracie mäso. Repkový olej zmiešame s medom, ryžovým octom, rybacou omáčkou, sójovou omáčkou, trstinovým cukrom, sušeným zázvorom a nadrobno nasekaným cesnakom.
- Do marinády pridáme vykostené HYZA kuracie stehná bez kože, dôkladne premiešame a necháme ich marinovať v chladničke 2-3 hodiny.
- Medzitým si nakrájame mrkvu a cibuľu na tenšie prúžky, zeleninu preložíme do menšej misky a pridáme k nej ryžový ocot, trstinový cukor a vodu.
- Zeleninu dôkladne premiešame a necháme ju v náleve odležať za občasného miešania aspoň 2 hodiny.
- Keď sú vykostené kuracie stehná namarinované, ugrilujeme ich na troche repkového oleja dozlatista.
- Ugrilované kuracie stehná následne nakrájame na menšie kúsky a pustíme sa do prípravy bagiet.
- Z bagiet odrežeme konce a prerežeme ich napoly. Každú polovicu bagety narežeme, no neprepolíme.
- Bagetu natrieme majonézou, vložíme do nej nakrájanú uhorku, zeleninu z nálevu, vykostené ugrilované kuracie stehná, fermentovanú zeleninu a nadrobno nakrájané bylinky.
- Pri podávaní bagety dochutíme čerstvou limetkovou šťavou.
Tipy, prečo by sme do svojho jedálnička mali zaradiť kuracie stehná:
- Kuracie stehná sú obľúbenou časťou kuracieho mäsa. Mnoho ľudí ich má radšej, než napríklad kuracie prsia, pretože sú šťavnatejšie.
- Kuracie mäso všeobecne obsahuje všetky potrebné aminokyseliny, mnoho proteínov pre chrupavky a stavebný materiál pre naše tkanivá.
- Vykostené kuracie stehná potešia nielen naše chuťové poháriky a zdravie, ale aj peňaženku. V porovnaní s obľúbenými kuracími prsiami sú kuracie stehná cenovo výhodnejšie.