1. apríla 2021

Vedeli ste, že batáty dorazili do Európy rýchlejšie než zemiaky? Aj ich príprava je v porovnaní s bežnými zemiakmi rýchlejšia a praktickejšia. Príjemná obmena klasickej prílohy ku kuraciemu mäsu vám prinesie okrem úspory času aj množstvo hodnotných benefitov. Poďme ich spoločne odhaliť!

Batáty. Čím vás prekvapia?

Sladké zemiaky (batáty) pôvodne pochádzajú z Ameriky, z oblasti mexického polostrova Yucatán a ústi Orinoka vo Venezuele. Sú vynikajúcim zdrojom vlákniny, najmä keď ich konzumujeme aj so šupkou. Jedna porcia pečeného sladkého zemiaka poskytuje nášmu organizmu takmer polovicu dennej potreby vitamínu C a až 400% odporúčaného denného príjmu vitamínu A. Batáty sú aj cenný zdrojom zdrojom draslíka. Pečené sladké zemiaky so šupkou ho obsahujú až 950 mg, čo je približne o polovicu viac, než by sme objavili napríklad v stredne veľkom banáne. A ponúka nám toho oveľa viac:

Benefity:

  • Patria k najlepším zdrojom vitamínu A.
  • Obsahujú vitamín B5, riboflavín, niacín, tiamín a vďaka svojej oranžovej farbe aj karotenoidy.
  • Znižujú vysoký krvný tlak, sú vhodné aj pre diabetikov.
  • Sú dobrou prevenciou proti zápche a žalúdočným vredom.
  • Predstavujú výborný zdroj energie.

Batáty sú podobne ako klasické zemiaky obľúbenou prílohou k hlavnému jedlu. Ich príprava je časovo nenáročná a jednoduchá. Vyskúšajte náš overený recept na ich prípravu a vykúzlite si rýchle a zdravé jedlo.

Rýchle sladké zemiaky (batáty)

Čas prípravy: 30 minút

Potrebné ingrediencie:

  • batáty
  • soľ
  • olivový olej
  • vetvičky rozmarínu
  • strúčik cesnaku

Postup prípravy

  1. Najskôr si batáty dôkladne umyjeme. Keďže ich budeme piecť spolu so šupkou, je nutné ich zbaviť prípadných nečistôt.
  2. Batáty následne osušíme a nakrájame na krúžky hrubé 5 -6 milimetrov. Čím budú sladké zemiaky hrubšie, tým dlhšie bude trvať ich príprava.
  3. Batáty poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie, osolíme ich, zľahka polejeme olivovým olejom, pridáme vetvičky rozmarínu a pretlačený cesnak.
  4. Plech vložíme do rúry vyhriatej na 200° C. Sladké zemiaky pečieme približne 30 minút.
  5. Upečené sladké zemiaky môžeme servírovať. Skvele sa k nim hodí kuracie mäso a bylinkový dip.

Tipy, ako na batáty:

  1. Batáty môžete piecť, grilovať, plniť, zapekať, uvariť z nich pyré či vykúzliť chutné zemiakové placky.
  2. Pri kúpe si batáty poriadne popozerajte, musia mať rovnakú farbu z každej strany, bez viditeľných znakov praskania a mali by byť na dotyk pevné.
  3. Batáty skladujte v suchu a chlade (pri izbovej teplote, nie v chladničke), najlepšie uložené v komore alebo v pivnici. Takýmto spôsobom vám vydržia až dva týždne.

Zdieľajte s vašimi známymi