9. januára 2019

Ingrediencie

Na kurča:

  • 1 kurča
  • 1000 g ryže
  • 1 veľký karfiol
  • 2 cibule
  • soľ
  • mleté čierne korenie
  • korenie štyroch farieb celé
  • kurací bujón
  • kurkuma
  • 200 g olúpaných mandlí
  • olej na vyprážanie

Na šalát:

  • 500 g tvrdých paradajok
  • zväzok mladej cibuľky
  • zväzok mladej reďkovky
  • ľadový šalát
  • tri zelené neštipľavé papriky
  • 2 citróny
  • olivový olej
  • jogurt

Kurča umyjeme, očistíme a naporcujeme na väčšie kúsky. Vo veľkom hrnci opečieme kúsky nasucho, pridáme nakrájanú cibuľu a zalejeme vodou. Dochutíme soľou, mletým čiernym korením, korením štyroch farieb, kuracím bujónom a všetko dáme variť.

Do ešte suchej ryže primiešame kurkumu a soľ. Medzitým umytý karfiol rozdelíme na ružičky, posolíme a osmažíme na rozhorúčenom oleji.

Keď je kurča uvarené, vyberieme ho a poukladáme ho na dno hrnca v tvare torty. Na kurča navrstvíme osmažený karfiol a ochutenú ryžu. Všetko zalejeme vývarom z kurčaťa, v množstve ako keby sme varili ryžu, prikryjeme a necháme variť na miernom ohni. Keď je ryža uvarená hrniec položíme na väčší okrúhly podnos a prevrátime. Na vrch dna dáme v studenej vode namočenú a vyžmýkanú utierku a necháme stáť 10-15 minút. Medzitým nasucho osmažíme osolené mandle a nakoniec ich pokvapkáme trochou oleja. Hrniec opatrne zdvihneme a na tácke budeme mať mäsovo-ryžovú tortu. Vrch posypeme opraženými mandľami.

Na zeleninový šalát pokrájame všetku zeleninu na malé kúsky, osolíme, dochutíme citrónovou šťavou a olivovým olejom, na záver pridáme paradajky. Premiešame až tesne pred podávaním.

Kurča podávame so šalátom a trochou jogurtu.

Zdroj: https://www.tajomstvomojejkuchyne.sk/recepty/hydina/makluba/