Stretnite nás

Mikuláš HYZA
Všetky podujatia
23. marca 2020

Ingrediencie

Na kurča:

  • 2 kuracie prsia s kosťou
  • 2 mrkvy
  • 5 listov kelu
  • cibuľa
  • maslo
  • citrón
  • soľ
  • čierne korenie
  • 1 PL kryštálového cukru
  • 100 ml hydinového vývaru
  • olej

Na omáčku:

  • 150 ml hydinového vývaru
  • 100 ml smotany
  • 100 ml suchého vermutu
  • 2 mrkvy
  • 1 cibuľa
  • maslo
  • 1 PL zemiakového škrobu
  • soľ
  • na zemiakové šišky:
  • 300 g uvarených zemiakov
  • 1 žĺtok
  • 1 PL tekutého masla
  • 200 g hladkej múky
  • olej na pečenie

Postup

Kuracie prsia osolíme, okoreníme, opražíme z obidvoch strán na oleji a vložíme do rúry vyhriatej na 150 °C na asi 10 minút. Teplotu znížime na 90 °C a ešte dopekáme  asi 10 minút. Cibuľu speníme na masle pridáme mrkvu nakrájanú na menšie tenké pásiky, soľ, citrónovú šťavu a troška kryštálového cukru. Podlejeme vývarom a necháme dusiť. Kelové listy sparíme v horúcej vode, vyberieme, prepláchneme v studenej vode a osušíme. Odstránime tuhú dužinu, listy nakrájame na rezance a opražíme na masle.

Cibuľku opražíme na masle, pridáme na tenké kolieska nakrájanú mrkvu, zalejeme vývarom a podusíme. Dochutíme soľou, smotanou, vermutom a ešte troška povaríme. Na záver rozmixujeme a v prípade potreby zahustíme zemiakovým škrobom.

Zemiakové šišky pripravíme tak,  že uvarené a pretlačené zemiaky zmiešame v mise so žĺtkom, tekutým maslom, soľou a hladkou múkou. Vymiesime cesto, ktoré rozdelíme na časti. Vyvaľkáme väčšie placky, z ktorých vykrajujeme kolieska. Tie vyprážame v horúcom oleji  tak,  aby sa nafúkli.

Servírovanie

Prekrojené prsia servírujeme s  kelovými listami dozdobené  dusenou mrkvou, preliate omáčkou a ako prílohu so zemiakovými šiškami.

Aktuality