Ingrediencie
Na kurča:
- 2 kuracie prsia s kosťou
- 2 mrkvy
- 5 listov kelu
- cibuľa
- maslo
- citrón
- soľ
- čierne korenie
- 1 PL kryštálového cukru
- 100 ml hydinového vývaru
- olej
Na omáčku:
- 150 ml hydinového vývaru
- 100 ml smotany
- 100 ml suchého vermutu
- 2 mrkvy
- 1 cibuľa
- maslo
- 1 PL zemiakového škrobu
- soľ
- na zemiakové šišky:
- 300 g uvarených zemiakov
- 1 žĺtok
- 1 PL tekutého masla
- 200 g hladkej múky
- olej na pečenie
Postup
Kuracie prsia osolíme, okoreníme, opražíme z obidvoch strán na oleji a vložíme do rúry vyhriatej na 150 °C na asi 10 minút. Teplotu znížime na 90 °C a ešte dopekáme asi 10 minút. Cibuľu speníme na masle pridáme mrkvu nakrájanú na menšie tenké pásiky, soľ, citrónovú šťavu a troška kryštálového cukru. Podlejeme vývarom a necháme dusiť. Kelové listy sparíme v horúcej vode, vyberieme, prepláchneme v studenej vode a osušíme. Odstránime tuhú dužinu, listy nakrájame na rezance a opražíme na masle.
Cibuľku opražíme na masle, pridáme na tenké kolieska nakrájanú mrkvu, zalejeme vývarom a podusíme. Dochutíme soľou, smotanou, vermutom a ešte troška povaríme. Na záver rozmixujeme a v prípade potreby zahustíme zemiakovým škrobom.
Zemiakové šišky pripravíme tak, že uvarené a pretlačené zemiaky zmiešame v mise so žĺtkom, tekutým maslom, soľou a hladkou múkou. Vymiesime cesto, ktoré rozdelíme na časti. Vyvaľkáme väčšie placky, z ktorých vykrajujeme kolieska. Tie vyprážame v horúcom oleji tak, aby sa nafúkli.
Servírovanie
Prekrojené prsia servírujeme s kelovými listami dozdobené dusenou mrkvou, preliate omáčkou a ako prílohu so zemiakovými šiškami.