29. apríla 2019

Viete udržať tajomstvo? 🤐 Toto jedno ale nemusíte! V relácii Tajomstvo mojej kuchyne Dagmar Valouchová, rodáčka z Topoľčian pripravila fantastické bezlepkové pirohy plnené kuracím mäsom a šampiňónovou omáčkou. A s akým mäskom? No predsa s domácim od nás, od Hyzy!

Ingrediencie

  • na cesto:
  • 220 g bezlepkovej univerzálnej zmesi na múčne jedlá (Liana)
  • 150 g uvarených postrúhaných zemiakov
  • 1 vajce
  • 1 KL soli
  • 3-4 PL vody (resp. podľa potreby)
  • na kuraciu plnku:
  • 250 g kuracích pŕs
  • 50 g slaninky
  • 1 cibuľa
  • soľ
  • mleté čierne korenie
  • olivový olej
  • na šampiňónovú omáčku:
  • 10 šampiňónov
  • 1 menšia cibuľa
  • 1 strúčik cesnaku
  • 250 ml kuracieho vývaru
  • 200 g smotany na varenie
  • 10 g nivy
  • 1PL ryžovej múky (Liana)
  • 1/2 ČL mletej rasce
  • soľ
  • mleté čierne korenie
  • štipka muškátového oriešku
  • pár kvapiek citrónovej šťavy

Postup:

Zemiaky uvaríme, postrúhame a pretlačíme. Na plnku kuracie prsia pokrájame a pomelieme. Na rozohriatom olivovom oleji orestujeme nakrájanú cibuľku a pomleté kuracie prsia. V druhej panvici opražíme slaninku, pridáme ku kuracím prsiam, dochutíme soľou a čiernym korením. Premiešame a necháme vychladnúť. Suroviny na cesto zmiešame a spracujeme. Hotové cesto rozvaľkáme na hrúbku asi 3 mm. Povykrajujeme kolieska, na každé uložíme guľku kuracej plnky a uzatvoríme formičkou na pirohy. Pirohy varíme vo vriacej, osolenej vode, keď vyplávajú na povrch necháme ich ešte päť minút povariť a vyberieme.

Cibuľu pokrájame, osmažíme, pridáme pretlačený cesnak, na plátky pokrájané šampiňóny, rascu a orestujeme. Prilejeme vývar a necháme prikryté dusiť asi 10 minút. Potom pridáme smotanu, môžeme zahustiť múkou rozmiešanou v troške vody, za stáleho miešania privedieme k varu a ešte pár minút povaríme. Vypneme, dochutíme nivou, soľou, korením, muškátovým orieškom a troškou citrónovej šťavy.

Hotové pirohy servírujeme preliate šampiónovou omáčkou.

Celý video-recept si môžete pozrieť tu.

Aktuality