Mýty a fakty

Vedeli ste, že:
Hydinové mäso je plnohodnotným zdrojom vitamínov a minerálov rovnako ako ovocie a zelenina?

Predovšetkým ide o vitamíny skupiny B:
B1 -nachádza sa hydinovom mäse. Prospieva srdcu, nervovému systému a reguluje látkovú premenu. B2 -riboflavín, nachádza sa v pečeni a pečeňových výrobkov. Je dôležitý pre správnu činnosť očí, dobrý stav kože a správnu činnosť látkovej premeny.
B5 -kyselina pantoténová, zodpovedná za dobrý stav kože, vlasov a nechtov. Nachádza sa hlavne v kuracom mäse.
Vitamín B 12 - kobalamín sa nachádza iba v potravinách živočíšneho pôvodu. Má v ľudskom organizme niekoľko dôležitých funkcií -tvorba krvi, správne fungovanie nervového systému, zlepšuje pamäť.
Z ostatných vitamínov, ktoré sa nachádzajú v mäse sú to A,D,E.
Z minerálnych látok je to predovšetkým železo, zinok, selén.

Ľavá noha z kurčaťa má krehkejšie mäso ako pravá noha


Srdce kurčaťa bije 280 -315 krát za minútu

Vytvorenie vajíčka v tele sliepky trvá 24 -26 hodín, z toho 20 hodín trvá, kým sa vytvorí škrupina

Vyprážané kurča má svoj pôvod v Amerike? S jeho prípravou týmto spôsobom sa začalo na prelome 18. a 19.storočia v USA

Kuracie beháky sú vyhľadávanou špecialitou vo svete?
Už naše babičky a prababičky vedeli, prečo je dobré používať kuracie beháky v kuchyni. Pridávali ich do kuracej polievky, aby bola hustejšia a mala lepšiu chuť.
Beháky obsahujú veľké množstvo kolagénu, ktorý je dôležitý pre zdravú pleť, vlasy a nechty.
Pokiaľ by ste chceli túto špecialitu vyskúšať dnes, museli by ste navštíviť Čínu, Kóreu, alebo niektorú z krajín v Ázii.
Môžete si pochutnať na skvelej kuracej polievke z behákov, alebo ich skúsiť ako vyprážané.
U nás by ste beháky hľadali v reštaurácii márne. Sú legislatívou označené za vedľajší živočíšny produkt, ktorý nie je vhodný na ľudskú spotrebu.