Tipy a triky

RADÍ GRILMAJSTER VOJTO ARTZ:

• Na grilovanie je najvhodnejšia čerstvá – chladená hydina, ktorú pred úpravou dôkladne umyjeme a osušíme.
• Pred grilovaním mäso necháme zahriať na izbovú teplotu. Mäso vybraté z chladničky by sa mohlo na gril prilepiť a neodborným narábaním znehodnotiť.
• Hydinové mäso potrebuje dodať chuť, preto ho marinujeme, potierame pastami či koreninami. Pri HYZA Grilovačke to nie je potrebné, mäso je už marinované viacerými druhmi marinád.
• Ak si chceme pripraviť korenenú pastu na grilovanie, použijeme čerstvé bylinky, premiešame ich s olejom a mäso potrieme.
• Hydinu marinujeme najmenej hodinu pred grilovaním. Môžeme ju marinovať aj dlhšie a uložiť do chladu, no pred grilovaním ju zahrejeme na izbovú teplotu.
• Do marinád nedávame soľ - vyťahuje šťavu z mäsa a pri dlhšom marinovaní je suché. Mäso solíme počas úpravy.
• Suché koreniny sa na povrchu mäsa rýchlo spália, preto mäso koreníme, keď ho pri grilovaní obrátime na druhú stranu
• Hydinu je vhodné grilovať na tácke na grilovanie, aby tuk nestekal do ohňa a nespálil mäso.
• Pri diétnej príprave jedál zabalíme hydinové mäso napríklad so zeleninou do alobalu, ktorý jemne potrieme olejom. Alobal uzavrieme, aby šťavy nevytiekla.
• Hydinové mäso je dôkladne prepečené, keď sa oddeľuje od kosti a šťava vytekajúca v mieste vpichu nožom je priezračná, nie ružová.
• Ak chceme kúsky hydinového mäsa alebo špízy flambovať, polejeme ich ku koncu grilovania lyžičkou alkoholu, nikdy nelejeme alkohol priamo z fľaše.

ČAS GRILOVANIA
  • Kurča celé 120 -160 minút
  • Kuracie stehná horné s kosťou 15 minút z každej strany
  • Kuracie stehná dolné s kosťou 15 minút z každej strany
  • Kuracie krídelká 10 minút z každej strany
  • Kuracie stehná vykostené 10 - 12 minút z každej strany
  • Kuracie rezne 7 minút z každej strany
  • Špízy so zeleninou 15 - 20 minút, občas obraciame
  • Klobásky 5 - 6 minút


CHUTNÉ DOPLNKY

• OSTRÉ OMÁČKY - chilli, zázvor, korenie, paprika či chren dodajú nielen výbornú chuť grilovanej hydine a klobáskam, ale pomôžu telu pri spaľovaní tukov.
• MARINÁDY – na nemarinované HYZA hydinové krídelká môžeme vyskúšať marinádu z citróna, chilli omáčky, medu, soli a mletého korenia.
• BYLINKY - do marinád je vhodný čerstvý rozmarín, tymián, bazalka, šalvia.
• ŠALÁTY – ako prílohu ku grilovanej hydine či klobáskam podávame ľahké svieže zeleninové šaláty pokvapkané panenským olivovým olejom a citrónovou šťavou, prípadne bielym jogurtom.
 

Nájdite nás na mape

Zväčšiť mapu
Odbojárov 2279/37
95501 Topoľčany, Slovakia
Zväčšiť mapu